Recent Posts

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ για την Αλιεία και την κατάσταση στον Αμβρακικό κόλπο έγινε την Κυριακή 11-9-2011, το πρωι στην καφετέρια «Ποσειδώνιο», στην Αμφιλοχία.

Εισήγηση στην ημερίδα έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραίτης, ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι: Χρήστος Τριανταφύλλου, ιχθυολόγος, Δ. Ξυλογιάννης, καθηγητής στο ΤΕΙ Αρτας, Β. Ζιώβας, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με τη Λαική Συσπείρωση. Το λόγο πήραν οι πρόεδροι των ΟΑΣ Αιτ/νίας και Άρτας, ο πρόεδρος του συλ. ερασιτεχνών αλιέων Αμφιλοχίας, αλιείς και πολίτες.

Ανάμεσα σε άλλα τονίστηκαν τα εξής:
Το ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αλιευτική παραγωγή μαζί με τη φυτική και κτηνοτροφική γιατί είναι η βάση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, των εργατικών λαικών οικογενειών, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες με κεντρικό σχεδιασμό και λαικό έλεγχο για την κάλυψη των διατροφικών λαικων αναγκών. Δίνοντας εισόδημα ανοίγοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και στην παραγωγή και στην μεταποίηση, καταπολεμώντας το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί στα πλαίσια της Ε.Ε.

Το ΚΚΕ σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου καταψήφισε όλους τους κανονισμούς της νέας ΚΑΠ και της Κ. Αλ. Π., προειδοποίησε έγκαιρα τους μικρομεσαίους αγρότες- ψαράδες, τους αλιεργάτες, τους κατοίκους της υπαίθρου για τους στόχους που υπηρετούν και τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλέσουν. Αποκάλυψε το ρόλο των επιδοτήσεων και των Κ.Π.Σ. σαν βασικών εργαλείων υλοποίησης του Π.Ο.Ε , της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του. Στο ΕΠΑΛ 1993-1999 και στο ΕΠΑΛ 2000-2006, το 36-37 % των επιδοτήσεων διατέθηκαν στις ιχθυοκαλλιέργειες(ισχυρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις), το 21-31% για αποσύρσεις- καταστροφές σκαφών και μόνο 5,6- 12% για δραστηριότητες αναπτυξιακής προοπτικής. Εκτός ενεργού δραστηριότητας τέθηκε το 69% της υπερπόντιας αλιείας, το 11% στη μέση και το6% στην παράκτια. Η συρρίκνωση της συλλεκτικής αλιείας έχει ως αποτέλεσμα (παρά την αύξηση των εξαγωγών απ’ τις υδατοκαλλιέργειες) το εμπορικό ισοζύγιο ναπαραμένει αρνητικό.

Η κατάσταση στον Αμβρακικό κόλπο έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξ’ αιτίας των πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
 Η κατασκευή του φράγματος του Πουρναρίου της Άρτας στέρησε από τον Αμβρακικό μια πολύτιμη και διαχρονική πηγή εμπλουτισμού των νερών του με οξυγόνο, με φερτές ύλες και ζωικές ουσίες που οξυγόνωναν τα νερά και συντελούσαν στην αναπαραγωγή ψαριών, γαρίδων πουλιων. Η ΔΕΗ ποτέ δεν τήρησε τη δεσμευσή της για συνεχή ροή νερών στον Άραχθο.
 Η πρόταση των ψαράδων (εύκολα υλοποιήσιμη) για καθαρισμό του βυθού του κόλπου συναντά τη σταθερή άρνηση των κυβερνήσεων.
 Τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί επικίνδυνα ο Αμβρακικός με την ασύδοτη και σε αρκετές περιπτώσεις παράνομη επέκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών.
 Τεράστιες ποσότητες αποβλήτων καταλήγουν στον Αμβρακικό είτε απ’ την ανυπαρξία είτε απ’ τη μη αξιόπιστη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών πόλεων, μονάδων, χωριών. Και μαζί με χιλιάδες τόνους υπολειμμάτων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων δημιουργούν το φαινόμενο του ευτροφισμού που σκοτώνει εκατομμύρια ψάρια.
 Οι πετρελαικές εγκαταστάσεις SHELL και ΕΚΟ (που και με ευθύνη της Τοπικής και Νομαρχιακής Διοίκησης παραμένουν) αποτελούν σταθερή πηγή μόλυνσης του κόλπου(δεκάδες ατυχήματα) και εν δυνάμει αιτία καταστροφής του. (Να σημειωθεί ο΄τι ο κ. Δήμαρχος Αμφιλοχίας αρνήθηκε πεισματικά να παραχωρήσει στην Ν.Ε. του ΚΚΕ την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας ).
 Η εγκατάλειψη του ιχθυογεννητικού σταθμού Πωγωνίτσας Πρέβεζας απ’ το ΥΑΑ και Τροφίμων αποτελεί υπονόμευση της παραγωγικής δραστηριότητας.
 Η παράνομη αλιεία με ανεμότρατες στον Αμβρακικό.
 Καραμπινάτο περιβαλλοντικό έγκλημα από τη ναυπηγική εταιρία Τέφα είναι η καταπάτηση πάνω από 15000 μ2 θαλάσσιας έκτασης στην πιο στενή λωρίδα του Αμβρακικού στο Άκτιο με τεράστιες τις ευθύνες κυβερνήσεων, της πρώην Ν. Διοίκησης Αιτ/ν/ιας και της Τ. Δ. του Δήμου Ανακτορίου.
Το σύνθημα του πρώην Νομάρχη Πρέβεζας ότι: «Όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε στον Αμβρακικό» είναι σύνθημα απατηλό και ψεύτικο γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές καυσίμων με τους μικρούς ψαράδες και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Και στην περίπτωση του Αμβρακικού κόλπου και της αλιείας γενικότερα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ριζικά αντίθετοι:
 Ο ένας είναι αυτός της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ζούμε τώρα και αποδεικνύει στην πράξη ότι επιβαρύνει μέχρι καταστροφής το φυσικό περιβάλλον, καταστρέφει τους ψαράδες διασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ξεπουλάει δημόσια περιουσία(όπως το νησάκι Βούβαλος).
 Ο άλλος είναι ο δρόμος της ρήξης, της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την πολιτική που τα στηρίζει, είναι ο δρόμος της σταθερής πάλης για τη συγκρότηση της λαικής συμμαχίας της Εργατικής Τάξης με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους μικρεμπόρους, τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία, μιας συμμαχίας που θα παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαικών αναγκών με ασφαλή τρόφιμα, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί που προτείνει το ΚΚΕ, κι όχι οι σημερινοί εκφυλισμένοι χρεωκοπημένοι, μπορούν ν’ αυξήσουν την παραγωγικότητα της ελλ. οικονομίας
 Καθοριστικό ρόλο στην ολόπλευρη και ισόρροπη παραγωγή αγροτικών και αλιευτικών προιόντων θα παίζει ο κρατικός λαικός τομέας που θα σχεδιάζει ολόκληρη την αγροτική πολιτική, που θα υλοποιείται από τις κοινωνικοποιημένες αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, ιδρύματα έρευνας και υπηρεσίας, τις κρατικές αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Η πρόταση αυτή μόνο στη γενικότερη πρόταση του ΚΚΕ για τη λαική οικονομία -λαική εξουσία μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
Ειδικά για τον Αμβρακικό κόλπο, εκτός απ’ τις λύσεις των προβλημάτων που τονίζονται παραπάνω το ΚΚΕ προτείνει:
• Να συγκροτηθεί δημόσιος κρατικός φορέας για την ορθολογική αξιοποίηση και ανάπτυξη του Αμβρακικού και των υγρβιοτόπων του, στελεχωμένος με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
• Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών που ξεκληρίζουν τους φτωχομεσαίους ψαράδες και εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου και ασφάλισή τους στον ΕΛΓΑ.
• Ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών με σύγχρονες υποδομές και εργαλεία
• Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

Το ΚΚΕ καλεί τους ψαράδες και τους κατοίκους της περιοχής να οργανωθούν στους συλλόγους ή σε επιτροπές αγώνα, να συντονιστούν με την ΠΑΣΥ για ν’ ανατρέψουν τον αντιλαικό συσχετισμό δυνάμεων. Τους καλεί να οργανώσουν κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του Αμβρακικού που θα μπορούσε να θρέψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χιλιάδες λαικές οικογένειες.

Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Tags: ,

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply